velkommen


Velkommen til Sauda husflidslag. Her vil vi fortelle litt om aktivitetene våre... Sauda husflidslag ble startet 1988. Laget har mellom femti og seksti medlemmer og holder til i speiderhuset i Sauda. Der har vi medlemsmøter, kurs og studieringer. Medlemsmøtene holdes den siste tirsdagen i måneden.



torsdag 7. april 2011

Neste medlemsmøte…

 

001

TROLLESTRIKK

Strikk fingervanter utan å bruka 5 pinnar! I staden strikkar me ”trollestrikk”, som betyr at me tryllar vekk 3 av pinnane, og brukar berre dei to siste. Likevel strikkar me i to lag, eller ”rundt” som me vil seia til vanleg. Med trollestrikk kan me strikka så små fingrar og så lågt masketal (min. 4 maskar) som me berre vil, utan at pinnane glir ut og ned under sofaen.

Denne tryllekunsten kan du læra på møtet i Husflidslaget tirsdag 26.april kl. 19.00 på Speiderhuset. Der møter du søstrene Snuse (Myhre) frå Suldal Husflidslag. Dei har lært seg trollestrikk gjennom Annemor Sundbø si bok, ”Usynlege trådar i strikkekunsten”. Me byrjar med å strikke eit lite restegarnstroll, slik at me får strikketeknikken inn i fingrane. Ta med to strømpepinnar og restegarn. Du kan ikkje bruka pinnar med knott i enden. Når teknikken sit, kan me byrja på fingervantene.

onsdag 6. april 2011

Norske votter og vanter

5. april hadde husflidslaget besøk av Annemor Sundbø som fortalte om norske votter og vanter. Annemor Sundbø overtok Torridal Tweed og Ulldynefabrikk i 1983 og med den, bokstavelig talt tonnevis av ullvarer, strikkede plagg som var levert inn for å ende sine dager som ulldyner, soveposer og overmadrasser i resirkulert ull. Heldigvis visste Annemor Sundbø å ta vare på skattene hun fant I fillehaugen. Hun har skrevet flere bøker med utgangspunkt i mønstrene der.

Her er noen av Annemor Sundbø sine bøker:

IMG_6735

IMG_6736

Kveldens tema var norske votter og vanter og en smakebit av hennes enorme samling fikk vi se:

IMG_6718

IMG_6724IMG_6728

IMG_6731

IMG_6721

Den som trodde at en vott er bare en vott fikk andre ting å tenke på. Vi fikk høre mye om symbolbruk i strikkingen og at norske strikkemønstre kanskje ikke er så norske som vi tror…

Strikkede votter og andre plagg har ofte figurer som mønstre, ofte er det mange variasjoner over et tema. Her er en samling fugler, mønstre som er samlet fra fillehaugen.

IMG_6725

At dette besøket var populært var lett å se på frammøtet. En stor forsamling ble det og styret var forutseende nok til å ha dette arrangementet i kantina på ungdomsskolen så det ble plass til alle. Annemor Sundbø holdt salen i ånde og mange var nok de som gjerne skulle hørt mer om temaet.

Det var anledning til å kjøpe bøker og det var det mange som benyttet seg av

IMG_6726

IMG_6729

På møtene hører det med mat, kaffe og utlodning. Styret stilte opp med flotte kaker og mange lot seg friste av baksten

IMG_6723

Praten gikk ivrig ved bordene

IMG_6727

IMG_6733

Etterpå var det utlodning, som vanlig med fine gevinster som premie